Att hjälpa andra

Jag är inget fan av social media, jag scrollar min facebook någon gång i månaden. Jag tror att social media överlag inte är något positivt för de flesta. För min egen del så har jag i princip aldrig varit särskilt aktiv på facebook, som f.ö nog är den enda social-media-tjänsten jag har. Ändå så kunde jag flera gånger per dag scrolla genom min facebook och slösa min tid på att läsa vad andra människor åt till lunch. Men mitt ogillande av social media är för en annan post, den här kommer handla om något helt annat.

En ljusglimt i facebookflödet

Idag scrollade jag genom mitt facebookflöde, mestadels var det reklam, uppdateringar från olika grupper jag är med i samt några personliga uppdateringar från facebookvänner, och en sak till: Erik Bergmans projekt Great.com som jag blev nyfiken på och började läsa lite mer om.

Det fick mig att fundera lite. Jag gillar att hjälpa andra, men det är ofta svårt att veta vart man ska rikta hjälpen. Att ge folk på gatan pengar kan såklart hjälpa, men det är väldigt få personer som får nytta av den hjälpen, och kan även vara det sista personen verkligen behöver(att ge en narkoman pengar hjälper endast personen att upprätthålla dennes drogberoende tror jag). Så även om det är en fin gest att ge utsatta pengar så tror jag inte det är det bästa sättet om man vill hjälpa folk.

”Give a Man a Fish, and You Feed Him for a Day. Teach a Man To Fish, and You Feed Him for a Lifetime”

Det är ett citat jag verkligen tror på och något jag hoppas kunna leva upp till i framtiden. Jag har lite projekt som jag är intresserad av att påbörja, men jag är inte där ännu men är på god väg. Jag vill ha en stabil grund att starta en familj på, en grund som erbjuder mig och min familj frihet, det kräver mycket pengar. Någon som däremot är där är Erik, han har redan tjänat pengar nog att försörja sig själv och sin familj flera generationer framåt.

Great.com

Det är som sagt Erik Bergmans projekt, kort sagt kan man säga att det är ett projekt som går ut på att hjälpa så många andra som möjligt på bästa möjliga sätt.

Det jag gillar mest med det är Eriks sätt att se på det. Erik är bevisat grym på att tjäna pengar och han tror att det bästa sättet han kan hjälpa andra är att tjäna mycket pengar till förmån för andra. Jag tror att han har helt rätt.

Erik skulle kunna gå och skänka pengar till en familj i taget och även fast det skulle hjälpa ett fåtal personer väldigt mycket så skulle det vara ett fruktansvärt oeffektivt sett ur ett bredare perspektiv. Om han lyckas med sitt projekt kommer han istället för att hjälpa en familj i taget kunna hjälpa en hel by, en hel stad eller kanske hela länder i taget.

Inte bara välgörenhet

Projektet har en sida till som jag verkligen gillar, fokuset på de anställda. Den gamla modellen att komma till jobbet och stämpla in 7 på morgonen, vara där i 8 timmar varav många timmar bara går åt till att sitta av tiden för att sedan gå hem är utdaterad. Att istället prioritera de anställdas välmående, skapa en så bra arbetsplats som möjligt samt fokusera på individens personliga utveckling tror jag är mycket bättre, för alla, och det är så jag tolkar att Erik vill driva Great.

Jag håller alla tummar för att Erik lyckas med sitt projekt, vilket jag egentligen är säker på att han kommer göra. Vill du läsa mer om projektet kan du göra det här: https://great.com