Guide: Hur rakar man sig med rakkniv?

Dags att lära sig rakknivs-rakning? Härligt.

I den här guiden kommer jag utgå ifrån att du har en rakkniv, en rakborste och raktvål eller rakkräm vilket är minimum för att kunna raka sig på vettigt sätt med en rakkniv.

Förberedelser

Börja med att ta en varm dusch så dina skäggstrån mjukas upp, när du har lärt dig tekniken kan du experimentera med att inte duscha innan om du vill. Fram tills dess behöver du all hjälp du kan få, för det är inte helt lätt att raka sig med en rakkniv i början.

Raklödder

Skölj rakborsten ordentligt med ljummet vatten och dra sedan ur den lite, borsten ska vara blöt men inte dyngsur.

Raktvål

Är det raktvål du har så droppar du några droppar vatten på tvålen och cirkulerar borsten på tvålen i 20-30 sekunder. Du kan även vända tvålen och rakborsten upp och ner och cirkulera lite, så att rakborsten absorberar in tvålen lite djupare. Du behöver generellt sett mindre tvål än du tror, du kommer lära dig med tiden.

Rakkräm

Är det rakkräm du har så lägger du en klick på toppen av borsten.

Arbeta in löddret ordentligt på hela ytan du ska raka. Det är när du arbetar med rakborsten i ansiktet som löddret blir fylligare och bättre, har du kört en stund och löddret är fortfarande inte tjockt nog kan du droppa några droppar vatten på borsten och sedan fortsätta. Det kan du göra flera gånger, så prova med det innan du tar mer tvål.

Rakningen

Hur man rakar sig med rakknivDe visste hur man gör för 100 år sen, hittade denna coola bilden på google som visar perfekt hur man håller en rakkniv.

3 fingrar på bladet innanför handtaget och lillfingret utanför.

Tummen får du känna efter lite med, många gillar att hålla den mot långfingret.

Det här är en bra grund, börja så, när du har lärt dig kan du börja experimentera.

Lättast är att börja på polisongerna, använd fingrarna på den andra handen till att spänna huden och dra korta rörelser medhårs. Du behöver inte trycka, knivens vikt räcker som tyngd.

Sedan fortsätter du så över ytan du vill raka, lätta rörelser medhårs på spänd hud.

Du kommer få lite små skärsår och liknande i början vilket du får räkna med, om du inte redan har kan det vara en bra idé att införskaffa ett alunstift. De stoppar effektivt blödning från småsår på sekunder.

Viktigast av allt är: Ha tålamod. Det kommer ta ett tag att lära sig tekniken bra, men jag lovar dig att det är värt det.

Lycka till.

Har du ännu ingen rakkniv eller bara vill veta mer? Läs min sida om rakknivar.