Rakkniv – Raka Dig Som Bond

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från sliqhaq.se, colombos.se och cedvard.se

Innan vi går in lite djupare på rakknivar som även kallas för rakbladsknivar, varför jag tycker alla borde använda det och liknande tänkte jag börja med att rekommendera en rakkniv för dig som bara vill ha en prisvärd rakkniv att komma igång med.

Vilken rakkniv ska jag börja med?

Som första rakkniv rekommenderar jag Colombos rakkniv. Det är en rakbladskniv tillverkad i kolstål och har ett skaft av trä. Perfekt att komma igång med. Smidigast är att köpa setet som innehåller alla delar du behöver för att komma igång.

Colombos Rakkniv och Rakbladskniv

klicka här för att bli länkad och köpa Colombos Rakkniv Set

Nu går vi vidare i del härliga världen av rakknivs-rakning och varför alla borde börja.

Vill du också ha ett självförtroende som lyser genom?

En grundsten i grymt självförtroende ligger i att vara nöjd med sitt utseende. Alla kan inte se ut som Brad Pitt men det positiva är att ditt självförtroende är relativt till dig själv. Vad innebär det? Jo om du t.ex. har varit överviktig och gått ner i vikt går ditt självförtroende osvikligt upp, trots att du inte har en kropp som en fotomodell.  Låtit håret växa lite för mycket och sedan gått till frisören, då vet du att en sån liten skillnad gör ditt självförtroende bättre. Det är inga nyheter för någon. Det många män inte vet är att det är samma sak med huden i ansiktet, man blir van att kanske ha lite gråaktig ton i ansiktet eftersom processen dit har varit långsam. Kanske lite små rodnader eller pormaskar, inget man tänker så mycket på men blir du av med dem kan jag lova att du kommer tänka på det.

Vad är det som gör att huden är annat än perfekt? En stor orsak är Döda hudceller.
Jag vill inte läsa, jag vill veta vilken rakkniv jag borde köpa.

Döda hudceller

Hudceller dör i ditt ansikte och över kroppen hela tiden och det är normalt, de dör och vandrar utåt till ytan där de bildar ett tunt lager. Problemet är att när vi åldras är det lätt att lagret byggs på och blir för tjockt. Tjejerna löser det genom alla deras hudprodukter, face scrubs och allt vad det är. Vi män? Inte så mycket. Vem orkar hålla på med sånt.

Vad händer om man har för mycket döda hudceller?

Det finns flera negativa effekter av det, vissa av dem riktigt otrevliga.

Ditt ansikte åldras fortare

Ett tjockt lager av döda hudceller gör att ditt ansiktet åldras fortare, eftersom det blockerar huden från att uppta näringsämnen. Men framförallt ser din hud äldre ut, din hudton blir mörkare och gärna lite gråaktig.

Ger dig pormaskar, finnar eller värre

Ansiktets svettkörtlar blir blockerade vilket leder till pormaskar och finnar, i bästa fall. Har du otur leder det till ännu mer otrevliga hudåkommor.

En rakkniv rensar effektivt bort döda hudceller

Du har säkert hört ordet exfoliate förut, det är ett finare ord för att rensa bort det yttersta lagret döda hudceller. Det gör en rakkniv mycket effektivt.

Men vadå? Det gör väl en vanlig rakhyvel också?

Ja och mer därtill. En flerbladsrakhyvel tar inte bara bort det översta, överflödiga lagret utan även hudlager under. Det är det som gör att man lätt får torr och irriterad hud av en sådan rakhyvel. Flerbladssystem är också ett effektivt sätt att få rakfinnar.

Är du också trött på smärta och irritation vid rakningen?

Det är något vi män har blivit lurade att acceptera, men det är slut på det nu. Tack vare massiva marknadsförings-kampanjer har megaföretag *host*Gillette*host* fått en majoritet av män att överge urgamla och beprövade tekniker för att raka sig. Jag tänker såklart främst på rakning med rakkniv, den smärtfria rakningen.

Inga fler rakfinnar eller irriterad hud

Rakfinnar är egentligen inåtväxande hårstrån, kroppen reagerar på dessa på samma sätt som den reagerar på alla främmande föremål: Inflammatorisk reaktion.

En av anledningarna till att du får rakfinnar är de moderna rakhyvlarna med flera rakblad. Det som händer är att det första bladet sliter ut hårstrået och nästa blad rakar av det, under hud-nivå och hårstrået hittar inte ut.

En flerbladsrakhyvel sliter även onödigt mycket på huden, de många bladen skrapar bort för många lager hud och lämnar den torr och irriterad. Till viss del kan det motverkas med lotion och liknande, men det är ju att bota symptomen istället för grundproblemet.

Spara pengar

Visste du att raka sig med rakbladskniv är det billigaste sättet att raka sig i längden?

Köp rakkniv spara pengarEfter investeringen i själva rakkniven med tillbehör är det nästan inga fler kostnader, det enda är raktvål. Men köper du dryga kvalitetstvålar blir kostnaden per rakning nära noll även med dem, man behöver även raktvål/raklödder eller liknande för en flerbladsrakhyvel så låter bli att räkna med dem. För att raka sig på vettigt sätt behöver du också en bra rakborste. De som rakar sig med flerbladsrakhyvlar bryr sig i regel inte så mycket om sin rakning. Man kan nog utgå ifrån att få av dem använder rakborste, så jag räknar inte med den kostnaden för flerbladsrakhyvlarna.

Men säkerhetshyvel eller rakapparat/skäggtrimmer då?

Säkerhetshyvel är det näst billigaste sättet att raka sig och det har jag skrivit en hel sida om som du hittar här, det är ett riktigt bra alternativ till rakning med rakkniv. Rakapparat/skäggtrimmer är en helt annan typ av rakning som jag kommer skriva om en annan dag. Kostnaden är svår att räkna på, men den är avsevärt mycket dyrare än rakkniv.

Kostnad för rakning

Rakkniv:

  • Rakkniv: ca 800kr
  • Rakborste: ca 400kr

Totalt 1200kr. Sköter du om dem så håller de i generationer.

Flerbladsrakhyvel

  • Rakhyvel: ca 100kr

Efter en snabb googling verkar ett 8-pack Gillette Fusionblad kosta 220kr. Alltså 27.5kr per blad. Vid daglig användning och medelkraftigt skägg bör man byta blad 1 gång i veckan, snällt räknat.

27.5*4= 110kr.

Första året betalar du: 100+110*12= 1420kr

Efter 10 månader kommer du upp i kostnaden för en rakkniv.

Slutsats

Efter 10 månader för att börja spara pengar på att raka dig med rakkniv. Ditt skägg slutar dock inte växa efter 10 månader, därefter drar kostnaden för rakning med flerbladsrakhyvel snabbt iväg.

Kostnad efter 2 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Flerbladsrakhyvel 2740 kr

Kostnad efter 5 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Flerbladsrakhyvel: 6700kr

Kostnad efter 10 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Flerbladsrakhyvel: 13300 kr

Om vi räknar att du som läser är i snitt 35 år gammal och medellivslängden för män i Sverige är ca 80 år betyder det att i snitt kommer vi att raka oss i ca 45 år.

Kostnad efter 45 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Flerbladsrakhyvel: 59500 kr

Jag kan bara prata för mig själv, men jag tycker det finns roligare saker att göra för 60000kr än att raka sig.

Vilken rakbladskniv ska jag köpa?

När man börjar med våtrakning med rakkniv bör man hålla ner kostnaderna så mycket man kan. Det kostar en del ändå eftersom det är en del tillbehör man måste ha, så som: Strigel(går att fixa gratis, info längre ner), Rakborste och raktvål eller rakkräm.

På den Svenska marknaden finns det i princip 2 alternativ att välja på som första rakkniv:

Slipp Fundera – Köp Färdigt Rakset

Colombos Rakkniv Set

Colombos Rakkniv Set

På bilden ovan ser du rakkniv-setet som jag nämnde längre upp på sidan. Det är ett komplett rakkniv set med allt du behöver för att komma igång men inget mer. Det är framtaget för att hålla ner priserna men samtidigt leverera hög kvalitet.

Det innehåller rakkniv, strigel, rakborste och raktvål med tvålskål. Perfekt nybörjarkit.

klicka här för att köpa Colombos Rakkniv set nu

Nedan rekommenderar jag en rakkniv och tillbehör separat.

 

Dovo Rakkniv med skaft i svart plast

Köp den bästa rakkniven från Dovo

Den perfekta nybörjar-rakkniven från Dovo

Dovo Rakkniv har full hollow slipningTillverkad av Tyska Dovo i Solingen. Det här en rakkniv med full skålslipning och en bladbredd på 16 mm(5/8″). Bladet är tillverkad i kolstål, det tillsammans med att den är fullt skålslipad gör det mycket lätt att strigla och hålla vass.

Handtaget är tillverkat i hårdplast. Ofta är det där priserna springer iväg på de lite dyrare knivarna, de har handtag i exklusiva material.

Köp från Cedvard!

Vill du få den perfekta huden samt få rakkniven att hålla i generationer?

Det viktigaste för själva rakningen och huden är rakborste och raktvål, klicka på länkarna för mer utförlig information om dem. Här ger jag bara min rekommendationer på de mest prisvärda produkterna som håller hög kvalitet.

Vill du bevara din rakkniv över huvud taget är strigel ett måste, men det behöver inte kostar pengar utan kan lösas med hjälp av tidningspapper. Det kan du läsa om längre ner.

Rakborste

Gents Silvertip RakborsteGents har själva tagit fram två rakborstar och fokuserat på det viktiga, nämligen själva borstet. Som du kan läsa på sidan om rakborstar är de bästa rakborstarna tillverkade på en grävlings nackhår, kallat silvertip. Normalt sett är rakborstarna av den typen mycket dyra, men eftersom Gents inte har behövt ha mellanhänder samt inte lagt så mycket krut på handtaget har de kunnat hålla ner priset. De har även tagit fram en rakborste som är ännu lite snällare för plånboken, också den tillverkad på grävlingshår men då från sidan och benen, kallat Pure Badger. Håller väldigt hög kvalitet den också och är utmärkt att börja med.

Anledningen till att Silvertip är så bra är att de har en väldigt bra uppsugningsförmåga vilket gör att det är lätt att vispa upp ett fylligt och fint rakskum.

Raktvål

Till en raktvål behöver man även en tvålskål att arbeta upp löddret med, de flesta märken tillverkar exklusiva tvålskålar ofta i trä. En tvålskål behöver man bara köpa en gång, men det drar i min mening upp priset onödigt högt åtminstone i början.

Med det sagt så ser det mycket snyggt ut i badrummet och definitivt något jag rekommenderar att införskaffa med tid. De flesta tvålskålar är av standardstorlek vilket innebär att man kan köpa refill-tvålar av olika märken och testa sig fram vilken man gillar bäst.

Läs mer om raktvålar

Strigel

Strigel använder man till att underhålla sin rakkniv. Det är inte att förväxlas med att slipa en rakkniv, det gör man med en slipsten.

En strigel ”trycker tillbaka de mikroskopiska bucklorna” och gör eggen rak och sylvass.

Det är lite bökigt i början men man lär sig tekniken ganska snabbt.

Här kan du läsa mer om striglar

De billigaste hängbara striglarna i äkta läder fungerar alldeles utmärkt.

Strigla med tidningspapper

Du tar bara några sidor ur en tidning, lägger på en flat yta och striglar på som vanligt. Vet du inte hur man striglar? Då kan du läsa min guide här: Hur man striglar en rakkniv.

Underhåll

Egentligen är det inte särskilt mycket underhåll, men gör man det lilla som krävs håller din rakkniv hur länge som helst. Är din rakkniv i kolstål, vilket de flesta är så se till att torka den helt torr efter användning, annars är det risk att den börjar rosta. Tänk på att det även måste vara torrt inne i kammaren om du tänkt fälla in bladet där. Sen måste du även strigla din rakkniv, det har jag skrivit en egen sida om som du hittar här: strigel. Kort sagt kan man säga att det är en procedur till för att hålla kniven vass. Är kniven slö är det slipsten eller inlämning till professionell slipning som gäller.

Hur rakar man sig med en rakkniv?

Det är tveklöst så att det är en inlärningskurva för att kunna raka sig med rakkniv på ett bra sätt. Du kommer få lite småsår i början och det kommer kännas ovant. Efter ett par gånger kommer du börja få ordning på det, och när du bemästrat det ordentligt kommer du aldrig gå tillbaka till vanliga rakhyvlar. Antagligen kommer du till och med se fram emot rakningen, så ha lite tålamod, det är värt det.

Här hittar du en guide jag skrivit för hur man gör: Hur rakar man sig med rakkniv?

Olika typer av rakknivar

Det finns olika typer av toppar och liknande på rakknivar, det är inte särskilt viktigt utan är främst en personlig preferens. Det som däremot gör skillnad är hur bladet är slipat samt dess bredd.

Det finns framförallt två typer av slipningar, skålslipad och rak slipning. På bilden nedan ser du en rakkniv framifrån, det till säga toppen av kniven riktad mot dig. De visar hur de 2 olika slipningarna ser ut. Utöver det finns det olika nivåer av hur urholkad ett blad är slipat samt även lite olika klassifikationer för blad med rak slipning.

Rak slipning var framförallt populärt förr i tiden, innan man lärde sig att slipa rakknivarna med urholkning. Alla de moderna rakknivarna är skålslipade. Som nybörjare bör man börja med en skålslipad rakkniv då det är mer tillgängliga och lättare att raka sig med, men när du har kommit lite längre i din rakknivs-karriär kan rakslipade knivar vara värt att testa. Många veteraner gillar de rakslipade knivarna och det är en rätt så annorlunda rakning, t.ex. låter det mycket mindre att raka sig med en rakslipad rakkniv.

Bredd

En annan faktor är bredd på bladet. Ju bredare blad ju mer raklödder kan rakkniven bära med sig, vilket gör att man kan dra längre drag innan man måste skölja. Ett smalare blad har bättre manövreringsförmåga och gör det lättare att raka på svåråtkomliga ställen, t.ex. under näsan.

Bredden mäts i tum och finns i storlekar mellan 3/8tum till 1 tum(9.5mm till 25mm). Den överlägset mest populära bredden är 5/8 tum eller 16mm.

Material

Historiskt sett har rakknivar tillverkats i en del olika material med idag är alla tillverkade av antingen kolstål eller rostfritt stål. Kolstål är mest populärt men på senare år har blad i rostfritt stål klättrat i popularitet.

Kolstål är lättare att strigla men håller inte skärpan lika länge som ett blad i rostfritt stål gör. Kolstål kan även rosta, så det är mycket viktigt att torka din kniv ordentligt efter användning, ibland kan man även behöva olja in dem. Generellt är en rakkniv i kolstål skönare att raka sig med.

Tack för att du läste hela sidan!

Mer allmän information om rakning och skägg hittar du här. Stort lycka till med din rakknivs-karriär och på återseende.