Strigel

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från gents.se , sliqhaq.se och colombos.se

Strigel är ett verktyg man har till att hålla en rakkniv vass, men är inte att förväxla med en slipsten.

I princip försvinner inget material från kniven när man striglar, förenklat kan man säga att man polerar kniven även fast det egentligen inte är riktigt sant heller. Jag går in i mer detalj längre ner.

Det är mycket viktigt att du striglar din rakkniv, annars blir den snabbt slö och det leder till obehaglig rakning då rakkniven mer sliter av skäggstrån snarare än rakar av dem.

Innan jag börjar gå in lite mer på djupet om vad en strigel är och vad man har den till tänkte jag tipsa om en enkel och funktionell strigel för dig som bara är ute efter det.

En enkel och funktionell strigel

Strigel från Colombos

Strigel från Colombos

Det här är en ganska enkel(och därmed billig) strigel från Colombos.se i koskinn. Det gör sitt jobb och funkar bra.

Klicka här för att köpa Colombos Koskinn Strigel

Vad är en strigel?

Strigel i läder från DovoDet finns olika typer av striglar men den vanligaste, åtminstone i Sverige är läderstrigeln. Det är helt enkelt en rem tillverkad av läder som man drar rakkniven över på ett speciellt sätt, som jag förklarar senare i artikeln.

Oftast har läderstrigeln 2 sidor, en i tyg och en i läder. På tygsidan gör man grovjobbet för att få bort de värsta buktningarna, främst för att inte repa lädersidan.

Varför striglar man?

Skäggstrån är ungefär lika kraftiga som koppartråd för dess tjocklek. För att en rakkniv ska vara vass så måste eggen vara tunn, vilket också innebär skör, relativt sett. Så det som händer när du använder din rakkniv är att det blir mycket små buktningar i rakkniven. När du arbetar med rakkniven på en striglar rätas buktningarna ut och rakkniven håller sig vass.

Hur striglar man?

Eftersom den hängbara läderstrigeln är mest populär går jag genom tekniken för den här, men principen är densamma för alla typer av striglar.

Lättast är om du har en strigel vars bredd är bredare eller lika bred som bladets längd på rakkniven.

Först fäster du strigeln i något och spänner ut den.

Sedan greppar du rakkniven med tumme och pekfinger nedanför bladet, så att du kan rotera den enkelt. Sedan drar du rakkniven på strigeln med ryggen först upp sedan roterar du rakkniven mellan fingrarna på ryggen och drar rakkniven ner, ryggen först även nu. Du ska inte låta rakkniven lämna strigeln när du vänder håll, fortsätt hålla rakkniven mot strigeln och rotera den runt med fortsatt kontakt med strigel.

Nu har du gjort 1 varv. Mycket viktigt allt alltid dra med ryggen först och bara lägga mycket litet tryck på annars förstör du rakkniven. Strigeln ska böja sig lite när du drar rakkniven upp och ner, men inte mycket.

  1. Börja med 10 varv på tygsidan för att få bort det värsta och slippa repor i lädersidan.
  2.  Gör 20-30 varv på lädersidan, beroende på hur vass rakkniven kändes föregående rakning.
  3. Låt rakkniven vila 1-2 minuter efter strigling innan du rakar dig.

Har du en strigel som är smalare än bladets längd gör du samma sak bara att du börjar med ”hälen” av rakkniven i nedre kant och sedan drar du rakkniven lite diagonalt uppåt över strigeln, så att hela bladet blir striglat. När du vänder och drar neråt gör du samma sak, alltså även nu börjar du med hälen av bladet i kanten av strigeln.

När ska jag strigla?

Det gör du inför varje rakning.

Gratis alternativ till att köpa strigel

Om du har läder liggandes kan du använda det, eller köpa en läderremsa och spänna ut den. Ett annat alternativ är att strigla med tidningspapper. Då gör du såhär:

Du tar några sidor ur en vanlig  tidning som du lägger på en flat yta och striglar på som vanligt. Lite bökigt att hålla på med men fungerar tills du har köpt eller tillverkat en egen strigel.

Underhåll av strigel

Som allt tillverkad av läder måste även en strigel underhållas, det gör man med strigelpasta, strigelbalsam eller läderfett som man smörjer in strigeln med. Strigelpastor är färgkodade och den gula är den som är till för strigelunderhåll. De med andra färger har olika nivåer av slipeffekt som kan användas för att slipa din rakkniv. Inget man behöver tänka i början.

Du smörjer in din strigel när den börjar kännas torr.

Vilken strigel ska jag köpa?

De flesta med rimligt pris är tillverkade på ko eller kalvskinn och jag föreslår att du tar den billigaste.
Klicka här för Gents utbud och
Här för Sliqhaqs utbud.