Säkerhetshyvel – Det Manliga Alternativet

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från colombos.se

Säkerhetshyvel, säkerhetsrakhyvel eller bara gammal rakhyvel, kärt barn har många namn. Här får du lära dig allt du behöver veta om säkerhetshyvlar och varför du borde köpa en.

Säkerhetsrakhyveln uppfanns av Gillette i början av 1900-talet och har används flitigt sen dess. Tappade i popularitet ett tag men går nu framåt som tåget.

Varför ska jag använda en säkerhetshyvel?

Det är manligt

rakad med säkerhetshyvelDu ställer dig framför spegeln i morgonrocken, arbetar ner rakborsten i tvålskålen och bygger upp ett härligt skum som du applicerar i ansiktet. Du tar fram säkerhetshyveln och drar den längs huden och hör det ljuvliga rispande ljudet. Efteråt känns huden fräsch och uppfriskad, kanske till och med lyser den lite grann. Som taget ur en film.

Jämför det med att smeta in lite raklödder och raka sig med en vanlig rakhyvel samtidigt som du funderar på om du klarar dig undan rakfinnar idag eller inte.

Ger en väldigt nära rakningen

Det enda sättet att komma närmare är att använda rakkniv, men skillnaden är mycket liten. Säkerhetshyveln är även mycket effektiv på att rensa bort döda hudceller vilket hjälper till att förebygga rakfinnar och utslag.

Får huden mer levande

Att raka sig med säkerhetshyvel och även använda rakborste med raktvål är ett bra recept för frisk hud. En rakborste tar bort det mesta döda hudcellerna som alla har i ansiktet samtidigt som den drar upp alla skäggstrån och ställer dem i ett bra läge för att bli avrakade. Raktvålen gör att säkerhetsrakhyveln glider bra och det sylvassa bladet skär av skäggstråna utan att slita i dem, som ett flerbladssystem lätt gör.

Sparar pengar

spara pengar köp en säkerhetsrakhyvelAtt raka sig med säkerhetshyvel är det billigaste sättet att raka sig på. Själva säkerhetsrakhyveln kostar några få hundralappar att köpa in och rakbladen är i princip gratis. Alla vet nog vad rakblad till en modern rakhyvel kostar, MASSOR.

Du behöver aldrig köpa en ny

Sköter du om din säkerhetshyvel håller den för alltid. Om du är som jag, hatar att shoppa så är det skönt med en mindre pryl att behöva köpa.

Vad är en säkerhetsrakhyvel?

en säkerhetshyvels beståndsdelarKort sagt kan man säga att en säkerhetshyvel består av 3 delar: skaft att hålla i, huvud att montera rakblad i och till sist rakblad.

I de flesta säkerhetshyvlar monterar man dubbelvässade rakblad. Det är den vanligaste typen av rakblad och är mycket billiga, det är det som gör att rakning med säkerhetsrakhyvel är så billigt.

Säkerhetshyvel – det billigare alternativet

Säkerhetshyvel kallas ibland för klassisk rakhyvel eftersom de uppfanns långt innan Gilette utvecklade de nya moderna rakhyvlarna. De moderna rakhyvlarna är en mycket bättre affärsmodell för Gillette då konsumenterna(du och jag) blir tvungna att köpa nya dyra rakblad hela tiden.

Vad är en bra säkerhetshyvel att börja med?

Det går att nörda ner sig riktigt ordentligt i världen av säkerhetsrakhyvlar, men som första säkerhetshyvel rekommenderar jag att börja med en som har låst inställning på huvudet. Det är en inställning för hur aggressiv rakning man vill ha vilket man inte behöver tänka på i början. Det man bör sikta på är en rakhyvel som det är lätt att byta blad på, av hög kvalitet som har ett låst huvud.

Jag brukar rekommendera en av 2 säkerhetshyvlar, Merkur 34c eller Colombos Säkerhetshyvel.

Om Merkur 34c har jag skrivit en egen sida som du hittar här: Merkur 34c.

Rakset

Colombos Säkerhetshyvel Set

Om du ska börja raka dig med säkerhetshyvel bör du göra det ordentligt. För att få alla fördelar jag skrev om ovan behöver du förutom själva rakhyveln även en rakborste och en raktvål med tvålskål.

Det finns 1 set som jag vill rekommendera. Colombos™ Säkerhetshyvel Set.

Det innehåller allt du behöver för att komma igång till ett rimligt pris på 899kr senast jag kollade.

Klicka här för att köpa Colombos™ Säkerhetshyvel Set – Det Ultimata Nybörjarsettet

Hur rakar man sig med en säkerhetshyvel?

Det är inte särskilt svårt och tar inte många försök innan man kan det.

Det viktigaste är att du rakar dig medhårs.

Förslagsvis rakar du dig efter att du har duschat, då är huden uppvärmd och likaså skäggstråna vilket gör att de rakas av lättare. Sen smörjer du in ansiktet med rakolja om du har det. Det gör att hyveln glider lättare, men är inget krav.

Sedan bygger du upp ett tjockt och fint lödder med rakborsten och raktvål/rakkräm. Vet du inte hur man gör kan du läsa min guide här.

Rakningen

Börja under polisongerna på höger sida. Dra vänsterarmen över huvudet och placera fingrarna ovanför linjen där du vill börja raka och dra ut huden så att den blir spänd. Sedan placerar du säkerhetshyveln med skaftet 90 grader mot huden, börja vinkla neråt tills rakbladet träffar huden. Nu kan du börja raka. Du behöver inte lägga på något tryck utan den inbyggda vikten i hyveln är fullt tillräcklig.

Så: Se till att huden på ytan du vill raka är spänd och raka alltid medhårs.

Post rakning

När du är klar sköljer du ansiktet med kallt vatten, det stänger igen porerna.

Skruva upp säkerhetshyveln och skölj ordentligt så alla tvålrester och skäggstrån är borta, torka rakhyvels delar ordentligt och skruva ihop igen. Följer du det enkla skötselrådet som bara tar någon minut kan din säkerhetshyvel hålla i generationer.

Avslutningsvis

Tack för att du läste hela vägen ner, jag hoppas du hittade informationen du sökte.

Har du precis hittat hit till Herr Skägg önskar jag dig varmt välkommen. På framsidan hittar du allt du behöver veta om rakning samt lite tips och tricks. Någon information du saknar? Har du frågor eller bara vill säga hej är du hjärtligt välkommen att skicka iväg ett e-mail, det gör du genom att klicka här.