Rakborste – Vägen Till Den Perfekta Hyn

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från gents.se och colombos.se

Nyfrälst eller blivande våtrakare med riktiga rakdon? Jag talar naturligtvis om rakning med säkerhetshyvel eller rakkniv, de riktiga sätten att raka sig på. Då gör du troligtvis som jag gjorde, underskattar värdet av en riktig rakborste. Läs vidare så ska jag berätta hur en bra rakborste gör dig mer attraktiv och förgyller rak-stunden.

Klicka här för att istället komma direkt till mina rekommendationer

Hur en rakborste gör dig mer attraktiv

En rakborstes grundfunktion är att applicera raklödder i ansiktet, det kan man ju lika gärna göra med handen eller hur? Det skulle man kunna tro.

Ger din hud lyster

Ditt ansikte är täckt med döda hudceller och det yttersta hudlagret, epidermis, består av döda hudceller. Så ett lagom lager med döda hudceller är sunt och när vi är barn sköter kroppen hud-utbytet av sig själv men i och med att vi åldras är det lätt att kroppen inte riktigt hinner med; Man får ett överskott av döda hudceller. En rakborste rensar bort överskottet av döda hudceller.

Tar bort några år från din hud

Resultatet av att ha ett överskott av döda hudceller i ansiktet gör att din hud lätt ser lite grådaskig och gammal ut. Antagligen har din hud sett ut så länge, det är få män som exfolierar(skrubbar bort döda hudceller). Med en rakborste löser du det.

Hjälper till att hålla ditt ansikte fritt från rakfinnar

En rakborste kan ge dig perfekt hyEn av anledningarna till att vissa män får rakfinnar är att de har ett överskott av döda hudceller i ansiktet. Skäggstråna hittar inte ut och börjar växa inåt, vips så har du en rakfinne.

Som beskrivet ovan rensar en rakborste bort överskottet. Ett annat bra sätt att hålla ditt ansikte fritt från rakfinnar är att börja använda säkerhetshyvel eller rakkniv som du kan läsa om på respektive sida.

Rakhyveln glider över huden som smör i en stekpanna

Ett fylligt rakskum ordentligt inarbetat i ansiktet byggt på raktvål eller rakkräm är svårt att slå och gör som rubriken säger att rakhyveln glider mycket bra. Slut på obehaglig rakning.

En rakborste ställer även skäggstråna i en mycket bättre position för att bli avrakade än om du bara smetat på raklödder i ansiktet med handen.

Olika typer av rakborstar

Det finns ett flera olika typer av rakborstar där de finaste kommer från grävling. Men det finns även borstar tillverkade på vildsvinshår som fungerar bra, och faktiskt är att föredra i vissa fall. Till sist finns det rakborstar tillverkade på syntetiskt hår som jag motvilligt skriver om, dessa bör man hålla sig borta från om man inte absolut måste.

Grävling

Rakborstar tillverkade på grävlingshår är hur rakborstar ursprungligen tillverkades och alla de finaste rakborstarna är tillverkade på grävlingshår. Det är ingen slump, grävlingshår har en uppsugningsförmåga som är mycket fördelaktig när det gäller rakborstar. Rakborstar gjorda på grävlingshår är indelade i fem kategorier beroende på varifrån på grävlingskroppen håret kommer från. Ju finare kvalitet på rakborsten ju bättre uppsugningsförmåga har den samt känns mindre rispig mot huden.

Köp en rakborste av äkta grävling och du blir nöjd

Silvertip

Det här är den finaste kategorin och inte helt förvånande den dyraste. En silvertip-rakborste består av hår från nacken av grävlingen. Det som gör silvertip-borsten till den mest åtråvärda är framförallt uppsugningsförmågan, med en borste av denna kvalitet är det enkelt att bygga upp ett mycket fylligt raklödder.

Super Badger

Nästa steg i hierarkin. Håret kommer oftast från magen på grävlingen. Skillnaden mellan silvertip och super badger är generellt inte jättestor. Prisklassen på super badger är även den rätt så hög. Hårstråna färgas ofta för att se ut som silvertip.

Best Badger

Mellanklass på rakborstar. Den här borsten består av de finaste håren på benen och sidan av grävlingen. Lite grövre hår än de lite finare borstarna men endast en erfaren rakborsts-brukare märker någon skillnad.

Black Badger

Black Badger hittar man generellt inte Sverige och är i princip likvärdig med en Pure Badger.

Pure badger

Det här är den enklaste typen av rakborstar gjorda på grävlingshår men den ska inte underskattas. Rakborstar av Pure Badger är fina borstar. Håret i den här borsten kommer lite varstans ifrån på grävlingen men främst från sidan och benen på grävlingen.

Vildsvin

vildsvin

Även kallat naturborst och svinborst. Håret från vildsvin är aningen hårdare och har inte lika bra uppsugningsförmåga. Med det sagt ska man inte avfärda den här typen av rakborstar, det finns fördelar med att använda en rakborste tillverkad av naturborst: Lättare att bygga upp ett fylligt lödder med raktvål samt att det är effektivare på att rensa bort döda hudceller. Den är också avsevärt billigare. En del föredrar den här typ av rakborste framför en tillverkad av grävlingshår då de ibland kan uppfattas som för mjuka.

Syntetisk borste

Som namnet antyder består en syntetisk rakborste av artificiella hårstrån. En syntetisk rakborste är den billigaste typen. Största skillnaden är att en sådan borste inte har någon vidare uppsugningsförmåga, dock har de blivit bättre på senare år. Antagligen kommer de bli bättre och bättre och till slut kunna konkurrera med rakborstar tillverkade på djurhår, men vi är inte där ännu. Har du moraliska invändningar eller liknande ska du såklart köpa en syntetisk borste då det är mycket bättre än ingen rakborste, men annars rekommenderar jag dig att köpa en rakborste tillverkad på djurhår.

Vilken rakborste ska jag köpa?

Jag vill rekommendera 2 olika rakborstar lite beroende på din plånbok och vad du är ute efter. Den ena är gjord på vildsvinshår och den andra på grävling, en såkallad silvertip som jag beskrev lite mer ingående ovan.

Colombos Rakborste på Naturborst

Colombos rakborste på naturborst/vildsvinshårDen här är Colombos rakborste på vildsvinshår(naturborst, svinborst) och är mycket prisvärd, den kostar nästan halva priset av grävlingsborsten.

Fördelen med den här borsten är att den har lite styvare hårstrån och är effektivare på att rensa bort döda hudceller. Grävlingsborsten har nog dock lite bättre uppsugningsförmåga.

Är du ny föreslår jag att du börjar med den här naturborst-borsten då man inte märker särskilt stor skillnad i början.

Klicka här för att köpa från Colombos.se

 

Gents Rakborste Silvertip Ebony

Köp den bästa rakborsten av GentsGents har själva tagit fram den här rakborsten med fokus på det som är viktigt, det vill säga själva borstet. Det innebär att handtaget är lite enklare än vanligt på silvertip-rakborstar vilka brukar ha lite dyrare material(och dra upp priset ytterligare). Dock ingenting man tänker när man tittar på borsten eller håller i den, det är en rejäl borste av hög kvalitet. Avsaknaden av mellanhänder gör såklart att priset kan hållas ännu lite lägre.

Den här rakborsten har högsta betyg

Borsten är omåttligt omtyckt av de som köpt den och jag vågar påstå att det är den bästa och mest prisvärda rakborste du kan få tag på i Sverige just nu.

Klicka här för att köpa från Gents.

Underhåll

Mycket viktigt att du sköter om din rakborste ordentligt, det är enkelt och går snabbt. Det enda du behöver göra är att först skölja ur den ordentligt och sedan hänga upp den i ett öppet rum efter användning.

Avslutningsvis

Tack för att du läste hela sidan, hoppas du hittade vad du söker.

Sedan vill jag bara passa på att tipsa om min sida skäggprodukter, där hittar du massor av information om hur du sköter om ditt skägg på bästa sätt.