Raktvål – Det Klassiska Raklöddret

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från sliqhaq.se och colombos.se

Du tar fram raklöddret, sprutar fram en stor fluffig klick i handen och smetar ut ett tjockt lager i ansiktet. Sedan letar du fram rakhyveln med massor av rakblad och förbereder dig på att raka, det kommer inte göra ont men skönt är det inte. Drar du bara hyveln snabbt så går det ändå rätt smärtfritt. Känner du igen dig?

Det behöver inte vara så.

Lite längre ner kommer jag rekommendera lite olika raktvålar. Vill du bara ha en enkel oparfymerad raktvål med tvålskål(dvs allt du behöver) vill jag rekommendera följande:

Colombos Raktvål med Skål

raktvål med skål från Colombos

Klicka här för att köpa Raktvål med Tvålskål från Colombos

Raktvål – Låter Rakhyveln Glida Som Smörklicken i Stekpannan

Syftet med en raktvål är först och främst att ge huden ett skyddande lager för rakningen och minska friktionen mellan rakhyvel och hud. Inte att rensa bort smuts, som man lätt utgår ifrån med tanke på namnet, –raktvål.

En raktvål innehåller även vårdande och återfuktande ingredienser som motverkar uttorkning. Mer om det senare.

Varför använda raktvål

Det finns mer än en anledning till att använda raktvål istället för raklödder på sprayburk eller liknande.

Mjukar upp skägget inför rakningen

En raktvåls huvudingredienser består oftast av en hög grad av vegetabiliskt fett eller talg och glycerin. Glycerinet mjukar upp skäggstråna så de blir lättare att raka av samt att det återfuktar huden. Fettets funktion är främst att fungera som glidmedel för rakhyveln

Spara pengar

Raktvålar är väldigt dryga och håller länge. Som med de andra skäggprodukterna man behöver för våtrakning så är det en startkostnad, men blir billigare i längden. När du har investerat i en raktvål och en tvålskål kan du i fortsättningen köpa refill-tvålar. En tvål räcker i flera månader vid daglig användning.

Det klassiska raklöddret

Våtrakning med säkerhetshyvel eller rakkniv är det klassiska sättet att raka sig på. Rakkräm, som visserligen producerar en riktigt fint raklödder det också, är en nyare variant till för att det ska gå snabbare. Åtminstone jag tycker att det kan få ta lite extra tid och att det är en härligt känsla att arbeta upp ett fint skum med en raktvål och rakborste, dessutom är det sekunder vi pratar om.

Raktvålen har rötter enda back till 1300-talet medan rakkräm började användas under första världskriget.

Hur kommer det sig att en raktvål håller så länge?

Raktvålar av högre kvalitet genomgår en process som på engelska kallas triple milled. Det innebär att man producerar tvålen, sedan smälter man ner den igen. Den proceduren gör man tre gånger, därav namnet triple milled.

Anledning att man gör så är för att få så mycket vatten som möjligt att avdunsta ur raktvålen, ju mindre vatten ju drygare och hårdare blir tvålen och ju längre håller den. Man kan uppnå samma resultat genom att låta tvålen ligga på tork länge, men triple milled processen går mycket snabbare och raktvåls-tillverkarna har speciella maskiner för att utföra den.

Varför inte bara köpa en vanlig tvål?

Även fast basingredienserna i raktvål och vanlig tvål i stort är samma så har tvålarna olika syften och är framtagna därefter, små skillnader i ingredienser gör stor skillnad i hur tvålen beter sig. Raktvål har som beskrivits tidigare främst syftet att skydda huden samt få rakhyveln eller kniven att glida bättre. En vanlig tvål fungerar som rengöringsmedel. Med det sagt kan vissa vanliga tvålar av högre kvalitet fungera utmärkt som raktvål, men priset på dem är ungefär desamma och man kan inte veta om den kommer fungera i förväg så det finns ingen anledning att välja en sådan. Man får inte heller den härliga doften en raktvål ofta har.

Hur använder man raktvål

En raktvål måste användas tillsammans med en rakborste, jag har skrivit en guide hur man skapar ett fylligt raklödder. Där hittar du allt du behöver veta.

Rekommendationer

När du köper in en raktvål för första gången behöver du även en tvålskål till att arbeta upp löddret med, efter det kan du köpa refill-raktvålar vilket drastiskt drar ner kostnaden, även fast den första tvålen med tvålskål inte är särskilt dyr den heller.

Colombos Raktvål med Tvålskål

Som nämndes ovan, en enkel och oparfymerad tvål med tvålskål.

Enkel oparfymerad tvål med tvålskål

Klicka här för att köpa nu

Tvålen nedan är mycket populär och ingår i många fina rakset.

Truefitt & Hill Luxury Shaving Soap

Raktvål från Truefitt & HillDet två anledningarna till jag rekommenderar den här tvålen är att dels att den luktar mycket gott, manligt och diskret, såklart svårt att förklara i text. Sen är tvålskålen mycket snygg, och den ligger på den dyrare sidan. Men det ser riktigt bra ut i badrumsskåpet.

Jag rekommenderar att införskaffa den här som första tvål, och om du inte älskar den finns det många andra och billigare tvålar du kan testa.

Köp från Sliqhaq

Proraso Shaving Soap Eucalyptus – Det Billiga Alternativet

Proraso raktvålMycket prisvärd från Proraso och även väldigt populär.

När jag skriver detta är den billigast från Sliqhaq.

Köp från Sliqhaq

Jag har även skrivit en hel sida om skäggprodukter, där hittar du information om hur du sköter ditt skägg på bästa sätt.

Lycka till!