Skäggolja – Mirakelmedlet

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från colombos.se

Du går på stan, det är slutet på april och solen skiner. Solstrålarna har äntligen börjat sprida lite värme och tjejerna har börjat klä sig lite kortare. Du är på väg att möta upp en polare för årets första härliga bärs på en uteservering, då ser du det där skägget. Det ligger så perfekt, så naturligt. Du motstår impulsen att gå fram och känna på det, mannen bakom det kanske inte skulle uppskatta det tänker du. Hur får han det så? –Skäggolja

Jag vill inte läsa, jag vill veta vilken som är den bästa skäggoljan

Vill du också få huvuden att vända?

Skäggoljan är det hemliga vapnet för de attraktiva männens skägg. Varenda gång du ser en man med ett välansat skägg som ser ut att ligga så perfekt helt naturligt kan du vara säker, –han använder skäggolja.

Skäggolja – Mirakelmedlet för skägget

Som oinitierad låter det överdrivet, men det är det inte. Finns det en skäggprodukt som gör ordentlig skillnad så är det skäggolja. För att nämna några fördelar så gör det skägget snyggare, håller det fräschare, förebygger svamp samt ger det en härlig doft.

Ger ditt skägg lyster och håller det på plats

När du har masserat in skäggoljan ordentligt i skägget kommer du känna hur det nästan vill ligga som du vill att det ska ligga. Man kan säga att det ändrar konsistensen på skägget, från att vara en vild buske till välansad en. Tovor håller du enkelt borta och skägget ser automatiskt enhetligt och välskött ut.

Låt skägget ditt vara kli-fritt

Många män har problem med att deras skägg börjar klia i takt med att det blir större. Det beror på att kroppens körtlar inte klarar av att producera tillräckligt med olja för hela skägget. Körtlarna ökar inte i storlek bara för att ditt skägg gör det. Det som då händer är att både ditt skägg och huden under ditt skägg blir uttorkade. Det förhindrar du med skäggolja, inte bara återfuktar skäggoljan ditt skägg och din hud utan hjälper även till att stimulera dina körtlar till att arbeta effektivare. Du får alltså dubbel effekt av att använda skäggolja.

Låt din omgivning uppleva ditt fräscha skägg

Har du sett ett skägg som känns ofräscht? Man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, kanske är det små, knappt synliga flagor eller ser huden under uttorkad och irriterad ut? Det finns många anledningar till att ett skägg kan kännas ofräscht och helheten ligger som alltid i detaljerna.

Svamp – Den okända skäggmarodören

En vanlig orsak är svamp. Många går till och med runt med ett svamp-infekterat skägg utan att veta om det, de missuppfattar svampen som mjäll, flagor eller andra små snuskigheter och försöker tvätta bort dem. Det fungerar som bekant inte. Skäggolja har antiseptiska egenskaper som förebygger svamp. Har du svamp nu försvinner det inte över natten men med tid ska du se att det blir bättre. Med det sagt så är skäggolja mest effektivt för att förebygga svamp, så om man dras med svamp kan det ibland vara värt att använda något starkare medel för att bli av med den innestående svampen, och sedan förebygga framtida svamp med hjälp av skäggolja. Fråga på ditt apotek.

Inte bara blir det fräscht, det luktar gott också

De flesta skäggoljor är parfymerade och luktar mycket gott. Doften är ibland rätt så stark i början men lägger sig efter ett tag. Överdosera inte, några droppar räcker.

attraktiva män använder skäggolja

Vad är skäggolja och hur fungerar det?

Skäggolja består av 2 huvudingredienser, bärande olja och essentiell även kallad esoterisk olja som har olika uppgifter. En skäggolja består i regel av mer än 90% bärande olja och resten essentiell olja. De essentiella oljorna är mycket potenta och kan ge huden otrevliga reaktioner vid överdosering.

Kort sagt kan man säga att de bärande oljorna har mest vårdande egenskaper så som att återfukta huden och skägget. Det är de essentiella oljorna som ger skäggolja dess ”magiska” egenskaper så som antiseptiska egenskaper, fräscha dofter och annat beroende på vilka essentiella oljor som används.

Essentiella/esoteriska oljor

Den essentiella oljan är inte en enskild olja utan oftast en mix av flera olika. Det är dessa oljor som ger skäggoljan sina egenskaper, den andra, bärande oljan är främst vårdande och återfuktande men mer om det senare. Det är de essentiella oljorna som ger den goda doften samt de antiseptiska egenskaperna, alltså det som motverkar svamp och snuskigheter. Det finns över 100 essentiella oljor med olika egenskaper, så för att inte låta dem ta över hela artikeln går jag bara genom några av dem mer populäraste.

Cederträ

Ur cederträ utvinns oljaMycket populär essentiell olja som du hittar i massor av organiska hudprodukter och liknande. Den här oljan har rötter enda back till Egyptierna och Sumerna, alltså ca 4500 år före Kristus. De viktigaste egenskaperna från cederträ-oljan är dess svamp- och bakteriedödande egenskaper. Den är även känd för att förbättra hårväxt(skäggväxt) genom att den stimulerar hårsäckarna och höjer blodcirkulationen i området. Cederträ-oljan har en rätt så mörk och aromatisk doft.

Sandelträ

Även den här är mycket populär och är känd för sin träiga, söta doft. Sandelträ används i många parfymer, skönhetsprodukter och såklart skäggoljor. Sandelträ-oljan har många fördelar, bland annat: antiinflammatoriska egenskaper, förebygger acne, anti-aging och är allmänt bra för huden. Oljan anses också förbättra minnet, men om det förs vidare till användning i skäggolja är svårt att säga. Sandelträ är en av dem dyraste essentiella oljorna.

Eukalyptus

EukalyptusträdEukalyptus är utvunnet ur eukalyptusträden i Australien. Träden bär på massor av näring och har vårdande egenskaper som utnyttjas av många djur, det är t.ex. koalabjörnens huvudföda.  Eukalyptus är knappast en nyhet för någon. Är bra på väldigt många sätt och har en fräsch doft.

Den bärande oljan

En skäggolja består som tidigare nämnts av en majoritet bärande olja. De är mildare oljor och inte lika potenta men har också viktiga egenskaper för skägget och huden.

Arganolja

Arganolja, kallas även Marockansk olja då den kommer ifrån arganträdet i Marocko. Det är antagligen den mest använda bärande oljan, åtminstone på den Svenska marknaden. Har använts i tusentals år och mjukar upp ditt skägg samt är mycket vårdande för huden. Sägs vara effektiv mot acne och påskynda läkning av huden. Används i massor av skönhetsprodukter och hyllas av på många håll.

Jojobaolja

Även den här är en mycket vanlig olja i skäggolja och är den som är mest lik kroppens egentillverkade olja. Eftersom den är så lik kroppens egna olja så absorberar huden och skägget upp jojobaoljan riktigt bra. Innehåller vitamin A, D och E och allmänt väldigt bra för både ditt skägg och din hud.

Kokosolja

Ingen har väl missat hypen kring kokosolja senaste åren, om man läser allt om det kan man ju tro att den är på väg att ordna fred på jorden. Folk hittar alla möjliga användningsområden för den. Det är säkert lite överdrivet alltihop men det är ju inte heller taget ur luften. Kokosoljan är troligtvis den olja med mest återfuktande egenskaper. Sägs även minska proteinförlusten i hår vilket håller ditt skägg starkare och mer skyddat mot skador.

Hur använder man skäggolja?

Helst ska du applicera skäggoljan efter en varm dusch, då är porerna i din hud öppna och skäggstråna uppmjukade.

Skägget ska vara torrt, vatten motverkar oljan att bli absorberad av hud och skägg.

Det är viktigt att du inte överdoserar skäggoljan, 2-3 räcker om du inte har ett stort skägg. Bättre att börja med för lite och lägga till senare än tvärtom. Gnugga in skäggoljan mellan dina handflator så det är jämt fördelat över händerna.

Sedan smeker du in det på utsidan av ditt skägg genom att klappa uppifrån och ner över hela skägget. Använd fingrarna på mustaschen. För att få det jämt behöver du en borste eller kam, helst skäggborste eller skäggkam och borstar/kammar in det ordentligt i hela skägget, enda ner till huden.

Har du ingen borste eller kam får du såklart använda fingrarna och massera in bäst det går.

Börja med att använda varannan dag, oftare efter behov.

Mina rekommendationer

Det finns väldigt många olika skäggoljor på den Svenska marknaden. Jag tänkte rekommendera några stycken från olika prisklasser.

Benjamin Barber Skäggolja

Köp benjamin barbersExklusiv Svensktillverkad skäggolja som är mycket populär av dess användare. Innehåller inga parabener som är kemikaliska konserveringsmedel. Forskare har varnat för att dessa kemikalier kan påverka våra hormoner.

Som bärande olja använder den här skäggoljan Jojobaolja(Simmondsia chinensis) och Arganolja som jag båda skrev om ovan. De olika varianterna innehåller lite olika essentiella oljor då det är de som ger dofterna. Bland annat Safflorolja, även kallat färgtistelolja heter på engelska Safflower oil eller Carthamus tinctorius. Mild och vårdande olja. Innehåller också rättika-olja som är en släkting till rädisa och har framförallt återfuktande egenskaper.

Rätt kraftig doft och kan uppfattas som för kraftig direkt efter att man applicerat. Efter en stund blir dock doften inte lika stark.

Finns i 3 varianter:

  • Black Oak Mörk maskulin doft med inslag av Tobak, ek och läder samt sandelträ och cederträ.
  • Oud Maskulin doft av bland annat sandalträ och vetiver
  • Natural Inte doftfri, har en mild doft av olja

Mest populär är Black Oak.

Klicka här för att köpa Benjamin Barber Black Oak Skäggolja från colombos.se

Här för Benjamin Barber Natural

Och här för Benjamin Barber Oud


Sailors Skäggolja

billig skäggolja sailorsSedan hittar vi den här mycket prisvärda skäggoljan. Svensktillverkad och parabenfri.

Byggd som föregående oljor på Jojobaolja och arganolja. Som essentiell olja är det framförallt rättika-olja.

Finns i 3 dofter:

  • Expedition Antarctica Fräsch doft av mint och eukalyptus
  • A Rumble in the Jungle Härligt doft av exotisk jungel
  • Into the Wild (Forest) Behaglig doft av granbarr

A Rumble in the Jungle är den mest populära doften.

Köp Sailors Jungle,

Sailors Forest

eller

Sailors Antarctica

från Colombos.se

 


Tack för att du läste hela artikeln

Skäggolja, de essentiella oljorna och bärande oljor är en hel vetenskap och jag har försökt skriva ner det jag anser viktigast. Är det något du tycker saknas? Tveka inte på att höra av dig.

Är det någon skäggprodukt som är viktig så är det skäggolja, men det finns även andra produkter som kan vara mycket fördelaktiga att använda. Jag har skrivit om en hel del skäggprodukter som jag rekommenderar dig att läsa om du är nyfiken.