Skäggschampo – Din Försäkring För Skägget

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från gents.se

Att tvätta håret med schampo för att hålla det rent och fräscht är en självklarhet för alla. För oss med skägg borde det vara lika självklart att tvätta skägget med skäggschampo. Det fungerar ungefär som vanligt schampo, det rengör och återfuktar skägget men är anpassat för skäggets struktur och skäggstrånas grövre tjocklek.

Jag vill inte läsa, jag vill bara veta vilket som är det bästa skäggschampot.

Varför inte bara använda vanligt schampo?

En vanlig fråga är om det går att använda sitt vanliga hårschampo till skägget. Det är såklart att det går, du kommer inte dö, få allvarliga sjukdomar eller andra otrevligheter. Men du kommer också få lägre kvalitet på ditt skägg, det kommer bli skörare, mer svårkammat samt spretigare.

Så vad är skillnaden mellan skäggschampo och hårschampo?

Den största skillnaden är att riktigt skäggschampo innehåller nästan bara naturliga råvaror. Om vi jämför innehållsförteckningen på ett hårschampo och ett skäggschampo kan det se ut som följande:

Hårschampo, ett mycket vanligt hårschampo som finns i alla butiker och som jag dessutom använder regelbundet.

Vatten, Natrium lauretsulfat, kokamidopropylbetain, Parfym, Pantenol, Polyquaternium- 10, Dinatrium kokoyl Glutamat, PEG-40 Hydrerad ricinolja, Natriumklorid,Citronsyra, PEG-200 hydrerad Glyceryl palmate, bensofenon-4, tetrasodium Iminodisuccinate, natriumbensoat, natriumsalicylat, hexyl Cinnamal, Linalool, limonen, kumarin, butylfenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene karboxaldehyd , E122,E110, E151.

Skäggschampo, random valt från en webbutik.

Aqua, Potassium Oleate, Potassium Cocoate, Vegetable Glycerin, Potassium Citrate, Panthenol, Tea Tree (Melaleuca Alternifolia) Leaf Oil, Peppermint (Mentha Piperita) Oil, Eucalyptus (Eucalyptus Globulus) Leaf Oil, *Limonene, *Linalool – *Occur naturally in essential oils

Som du ser är ingredienserna betydligt mer naturliga i skäggschampot.

Så.. Varför är det skillnad på hårschampo och skäggschampo?

Det är för att man vill uppnå olika resultat, med hårschampo vill man tvätta bort hårets naturliga fetter(hur bra det nu är egentligen, men det är en fråga för en annan dag) medans med skäggschampo vill man behålla skäggets naturliga fetter men tvätta bort smutset. Varför det är så är även det en fråga för en annan dag och även en lång artikel, men kort sagt är hårstrån och skäggstrån olika typer av hår som fungerar på olika sätt.

Skäggschampo håller ditt skägg fräscht

Bli Av Med Kliandet

Lider du av skägg som kliar? Du är inte ensam och det finns flera anledningar. Håller du på att spara ut skägg är det något du bara får acceptera, det är alltid en period i början när man sparar ut då skägget kliar.

Men det kan även bero på att huden under skägget behöver ventilation och att det bildas fukt där. I värsta fall har du fått någon typ av svamp eller eksem under skägget. Oavsett vad så är skäggschampo ofta lösningen och definitivt värt att prova. Är kliandet brutalt och eller håller i sig länge kan det vara värt att gå på lite tyngre grejer såsom mjällschampo och efter det t.ex. kortison.

För de allra flesta räcker det gott med att sköta sitt skägg ordentligt, t.ex med skäggolja och skäggschampo. Ju längre och tjockare skägg du har ju viktigare är det.

Skäggschampo – en naturlig produkt

Skäggschampon värda sitt namn består som sagt till största del av helt naturliga råvaror. Råvaror som ofta används är t.ex. aloe vera, camelinaolja, basilika eller lime. Naturliga råvaror är det bästa för dig, ditt skägg och din hud. Det är också viktigt eftersom det är lätt att få i sig schampo när man tvättar sitt skägg. Det naturliga innehållet gör också att ditt skägg får en härligt naturlig och fräsch doft.

En trevlig detalj med skäggschampo är att det är en modern produkt och de allra flesta säljs i stilrena förpackningar som gör sig bra i varje mans badrum.

Tvätta ditt skägg – Ge det lyster

För många män är skägget det personliga attribut man är mest stolt över och vårdar mest. Men det går inte att skydda helt, utan utsätts ständigt för olika saker, mat, väder och annat. Ett bra skäggschampo rengör och mjukar upp skägget och hjälper till att ge det lyster. Det är också välgörande för huden i ansiktet. När du inte rakar dig och låter skägget växa skapas det fler döda hudceller och hudavlagringar som tvättas bort av ett bra skäggschampo. Ett naturligt skäggschampo kommer även lindra och skydda din hud.

Hur ofta ska man tvätta skägget?

Schampo för skaggetDet är viktigt att tvätta sitt skägg regelbundet, men kanske inte varje dag. Min rekommendation är att använda skäggschampo varannan eller var tredje dag. Ofta finns även rekommendationer på förpackningen. Det är aldrig bra att tvätta för mycket/ofta.

Vilket är det bästa skäggschampot?

Det finns några skäggschampon som är värda att nämna och min favorit är:

Benjamin Barber Black Oak

Benjamin Barber SkäggschampoEtt mycket effektivt skäggschampo mot kliande skägg samt att återfukta både skägget och huden under, mycket pga att det innehåller den essentiella oljan sheasmör.

Doften är av Black Oak som är en blandning av Tobak, Ek och läder samt inslag av sandelträ och cederträ.

Såhär säger några av recensionerna:

Är 24 år gammal och har aldrig växt ut mitt skägg längre än en vecka då det kilat för mycket och jag fått problem med inåtväxande hår . Denna produkt löste båda problemen på direkten. För första gången har jag kunnat växa skägg och jag älskar det. Med denna så blir det mjuk och det luktar gott. Fantastisk produkt!

Otroligt skön lukt och känsla

Mycket bra schampo, lagom stark doft. Tvättar rent bra men torkar inte ut huden även vid daglig användning.
Rekommenderas.

Och många fler liknande.

Klicka här för att köpa från Gents


Två Till Rekommendationer

När man pratar om om skäggschampo måste man nästan nämna Mr Bears mycket populära skäggschampo. Finns i 3 fräscha dofter: Wilderness, Woodland och Citrus. Passar även mycket bra tillsammans med Mr Bears andra produkter t.ex. skäggolja.

Mr Bear Skäggschampo

Här klickar du för att välja doft och köpa Mr Bears Skäggschampo

Vill även passa på att nämna ett märke/produkt som inte är riktigt lika känd som de 2 ovanstående tipsen, men väl värt att testa.

Beard Soap från Dr K Soap Company

Handgjort skäggschampo från Irland som enbart innehåller naturliga råvaror. Har även den här fått riktigt fina recensioner.

Skäggschampo av Dr Soap

Klicka här för att köpa

Är du nyfiken på vilka andra skäggprodukter det finns kan du klicka på länken.